Beneficiile psihoterapiei de cuplu


Cu cât tu și partenerul tău sunteți dispuși să vă implicați mai mult în relația voastră, cu atât mai bun va fi rezultatul.

6 beneficii ale terapiei de cuplu:

  1. Veți obține o înțelegere mai profundă a dinamicii relației

Un beneficiu major al terapiei de cuplu este că veți începe să înțelegeți cu adevărat dinamica relației. Cine are puterea? Este aceasta echilibrată? Vă încadrați în anumite tipare de comunicare (negative)? Aveți câteva puncte comune de ceartă în legătură cu care sunteți adesea în dezacord? Cum gestionați conflictele?

Analizând răspunsurile la aceste întrebări și începând să înțelegeți tiparele din relația voastră – atât în perioadele bune, cât și în cele dificile -veți începe să vă vindecați relația și să dezvoltați o legătură mai puternică.

  1. Obțineți o părere imparțială

Găsirea unui bun terapeut de cuplu înseamnă să aveți pe cineva în care amândoi aveți încredere. În psihoterapia de cuplu, amândoi sunteți la fel de importanți, ascultați și înțeleși. Uneori, faptul că auzim pe altcineva spunându-ne cu voce tare ceea ce aude, ne permite să ne privim relația printr-o nouă lentilă. Acea parte neutră poate asculta ambele părți și vă poate oferi un feedback constructiv cu privire la ceea ce aude. Iar acest lucru ar putea face diferența.

Dacă aveți întrebări cu privire la deciziile pe care trebuie să le luați sau dacă vă gândiți să trasați un nou curs în relația dumneavoastră, ar fi extrem de benefic pentru voi sa apelați la un terapeut de cuplu pentru a înțelege cât de mare este probabilitatea ca acțiunile voastre sa se alinieze cu cu obiectivul de păstrare a relației și ce este de făcut în vederea atingerii acelui obiectiv.

“Cel mai important beneficiu al terapiei de cuplu este perspectiva din exterior. Este o șansă de a ne arata așa cum suntem, dar să obținem părerea unui profesionist despre direcția în care ne îndreptăm în continuare. Pentru o mulțime de cupluri, s-ar putea simți ca și cum ne învârtim în cerc, blocați în același loc, dar twistul profesional poate îmbina cele două părți, permițând în același timp fiecărui partener să aibă o voce.”

Marina V.

  1. Crearea un spațiu de siguranță pentru tine și pentru partenerul tău

Adesea, atunci când avem de-a face cu un conflict cu partenerul nostru romantic, sentimentul de siguranță este ceva cu care ambele părți se luptă. Pentru a naviga cu adevărat în conflict, trebuie să fii dispus să fii vulnerabil, să te deschizi și să fii sincer, iar acest lucru poate fi înfricoșător.

Terapia de cuplu creează un spațiu sigur în care se stabilesc și se aplica limite, iar o terță parte neutră supraveghează procesul și intervine atunci când este necesar. Acest lucru înseamnă că amândoi puteți învăța să vă deschideți cu adevărat și să comunicați eficient, simțind în același timp că sunteți în siguranță.

  1. Începeți să vedeți perspectivele celuilalt

Terapia de cuplu permite adesea celor doi parteneri să înceapă cu adevărat să vadă perspectivele celuilalt. Este obișnuit – și normal – să vedem o relație doar prin propria noastră perspectiva. Sentimentele noastre sunt cele care contează și poate fi greu să înțelegem sau să acceptăm punctul de vedere al partenerului nostru. Acest lucru nu înseamnă ca suntem egoiști ci, mai degrabă, este firesc să avem o înțelegere mai profundă a propriei noastre perspective.

Dacă un terapeut vă poate ajuta să priviți în mod obiectiv ambele părți ale unui dezacord, puteți încerca să evitați o proasta comunicare și, în schimb, puteți începe să înțelegeți cu adevărat rădăcina unei probleme, atât acum, cât și în viitor.

  1. Începeți să rezolvați blocajele din relație

Este normal ca relațiile să treacă prin momente în care ambele părți abordează un anumit subiect cu dificultate. Poate că este vorba de a decide dacă să aveți copii. Poate că este să vă dați seama dacă ar trebui să faceți o mutare majoră. Poate că este vorba despre cumpărarea unei case. Dacă simți că tu și partenerul tău vă certați pe un subiect specific la care nu puteți găsi o rezolvare, terapia de cuplu online ar putea fi de ajutor.

În timp ce deciziile majore pot deveni obstacole uriașe care împiedică o relație să avanseze, nu este întotdeauna vorba despre acele lucruri majore care schimbă viața. Cearta pe tema rufelor, a vaselor sau a responsabilităților parentale, toate acestea pot fi la fel de solicitante pentru o relație și pot duce la un impas care pare imposibil de depășit.

Terapia de cuplu vă poate ajuta să descoperiți adevărata problemă care creează aceste blocaje, să le abordați și să vă dați seama cum (sau dacă) le puteți rezolva.

  1. Învățați abilități strategice și eficiente de adaptare

Nicio relație nu este perfectă și vor exista momente dificile pe care vă fi necesar să învățați să le gestionați. Faptul că aveți abilitățile de adaptare potrivite vă ajută să treceți prin aceste momente dificile. Învățând mecanisme de coping și tehnici de terapie de cuplu care vă ajută să faceți față stresului, furiei, tristeții sau oricărei alte emoții care interferează în relația voastră, vă stabiliți o cale pentru un viitor împreună.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *