Psihoterapie de cuplu
Psihoterapia de cuplu reprezintă un pas sănătos pentru orice relație, la care apeleaza cuplurile interesate să cladeasca o conexiune profunda dar și sa învețe sa comunice mai eficient.
DAR CE ESTE MAI EXACT TERAPIA DE CUPLU?
TERAPIA DE CUPLU ESTE UN TIP DE PSIHOTERAPIE AXAT PE A AJUTAREA CUPLU SĂ TREACĂ PESTE PROVOCĂRI, SĂ-ȘI ÎNȚELEAGĂ MAI BINE RELAȚIA ȘI SĂ DEZVOLTE MODURI MAI SĂNĂTOASE DE A RELAȚIONA UNUL CU CELĂLALT.
În cadrul ședințelor de psihoterapie de cuplu veți învața cum să comunicati într-un mod mai sănătos, mai asertiv, mai vulnerabil, astfel încât să va înțelegeti reciproc mai bine perspectivele și sentimentele. Totodata, veți dezvolta noi moduri de abordare a conflictelor, veți învața sa va identificați nevoile și cum să cereti într-un mod asertivitate ceea ce va doriți, respectându-va limitele.
CÂND AR TREBUI SĂ APELEZI LA TERAPIE DE CUPLU?
Dacă aveți aceeași ceartă din nou și din nou, fără nicio rezolvare, dacă constant va împotmoliți în același punct și va declanșați reciproc, dacă aveți dificultăți în comunicare, dacă a dispărut interesul sexual, dacă doriți sa va îmbunătățiți relația, dacă încă va mai iubiți dar vi se pare ca nu știți cum sa “ajungeți” unul la celălalt, e momentul sa faceți ceva pentru relația voastră. De asemenea, poți apela la psihoterapia de cuplu dacă vă simțiți blocați în gestionarea unei decizii dificile, dacă vă gândiți să vă despărțiți sau dacă a existat un factor de stres major asupra relației, cum ar fi infidelitatea, tensiunea financiară sau trauma.
Majoritatea oamenilor ajung in terapie în momentele critice, atunci când intimitatea sau comunicarea sunt blocate și, probabil, și relația atârna de-un fir de par, astfel încât cuplul se află, de obicei, la o răscruce de drumuri, neștiind cum să meargă înainte sau dacă chiar mai vrea să meargă înainte. Ideal ar fi sa nu așteptați acel moment critic și sa apelați din dorința de a va face relația și mai frumoasa, de a va intelge și mai bine, astfel încât sa va îmbunătățiți conexiunea și comunicarea, precum și pentru a înveța noi abilități relaționale.
Dorinta de a avea o relație din ce în ce mai buna este un motiv suficient pentru a începe terapia de cuplu. Dragostea este un sentiment, dar o relație sănătoasă este un set de abilități. Majoritatea dintre noi nu învață aceste abilități crescând, așa că ne așteptăm ca dragostea să ne împlinească. Dar nu este suficient; dragostea combinată cu aptitudini este cea care ne împlinește.
SEMNE CĂ AR TREBUI SĂ MERGI LA TERAPIA DE CUPLU:
- * Comunicare slabă
- * Sentimente de plictiseală sau amorțeală în legătură cu relația ta
- * Dorinta de a învata cum să ai un conflict sănătos
- * Discuții pe aceleași subiecte, fără rezoluție
- * Dorința de a vă îmbunătăți relația
- * Te simti distant de partenerul tau
- * Simți că nu primești ceva de care ai nevoie (de exemplu, timp sau afecțiune)
- * Abordarea unui eveniment important de viață (cum ar fi mutarea, un nou loc de muncă sau o decizie grea)
- * Gestionarea tranziției de la viata cuplu la cea de parinti
- * Prezența unei trădări (o aventură sau infidelitate)
- * Vă gândiți la un divorț sau vă întrebați dacă ar trebui să vă despărțiți
- * Dorința de a pune o bază puternică înainte de căsătorie (consiliere premaritală)
- *Codependență
- * Prezența unor traume din trecut care apar în relațiile tale
- *Doriți să vă îmbunătățiți relația